Juridische mededeling | Over de EUROPA-website | Zoeken | Contact
Europa viert feest! - 50e verjaardag van het Verdrag van RomeSla taalkeuzebalk over (sneltoets: 2) 01/02/2008
EUROPA > 50e verjaardag > Nieuws en media > Artikel

Europadag: extra feestelijk voor de 50e keer

Europadag: extra feestelijk voor de 50e keer
Europadag vieren (initiatief : Europadag op school – De EU zoekt de jeugd op)

03/05/07

Op 9 mei herdenken we de Schuman-verklaring van 9 mei 1950, de eerste stap naar 50 jaar Europese samenwerking.

Op 9 mei 1950 riep de Franse minister van buitenlandse zaken Robert Schuman de moegestreden landen van Europa op een gezamenlijke autoriteit in te stellen om hun kolen- en staalproductie te beheren. Zo effende hij het pad voor een veel ruimere Europese samenwerking. Zeven jaar later, op 25 maart 1957, werd zijn droom werkelijkheid toen de leiders van zes landen de oprichtingsverdragen van de Europese Gemeenschappen ondertekenden in Rome.

Nu de EU 50 kaarsjes mag uitblazen, valt er op Europadag meer te vieren dan anders.

In veel scholen in heel Europa is 9 mei al lang een bijzondere dag. Dit jaar gaan europarlementsleden, EU-ambtenaren en medewerkers van ngo's op schoolbezoek English (en)español (es)Français (fr)italiano (it) om er te praten over EU-steun en ontwikkelingshulp voor landen buiten Europa. Lente in Europa zal dit jaar geconcentreerd zijn op Europadag. Scholen kunnen op de website foto's en verslagen uitwisselen over de evenementen die zij op die dag organiseren.

Op Europadag zelf wordt het in de hele EU een feest van muziek en kleur. Er zijn speciale concerten in Luxemburg Français (fr), Barcelona English (en) español (es) , Tallinn en vele andere steden. In Oostenrijk Deutsch (de) English (en) is de hele avond op de gevel van de Weense Staatsopera een lichtspel te zien onder het motto “Samen sinds 1957 – 50 jaar Europese Unie”. In Slovenië vaart een boot in de kleuren van het verjaardagslogo op de Ljubljanica, die door het centrum van Ljubljana stroomt.

Meer evenementen in mei

Juridische mededeling | Over de EUROPA-website | Zoeken | Contact | Naar boven