Juridische mededeling | Over de EUROPA-website | Zoeken | Contact
Europa viert feest! - 50e verjaardag van het Verdrag van RomeSla taalkeuzebalk over (sneltoets: 2) 01/02/2008
EUROPA > 50e verjaardag > Nieuws en media > Artikel

EU50: Wat zat er voor jongeren bij?

EU50: Wat zat er voor jongeren bij?
Kinderen vieren Europa

18/04/07

In dit Europese feestjaar zijn er al talloze evenementen georganiseerd waarbij jongeren konden onderzoeken, bespreken en bedenken wat het voor hen betekent Europeaan te zijn. Met wedstrijden, debatten en spelletjes konden zij dit met de rest van de wereld delen.

In de loop van de maand maart praatten, wedijverden en speelden kinderen, tieners en leerlingen van alle leeftijden uit de hele EU rond het thema Europa. Deze in het informatietijdperk geboren generatie is creatief met multimedia en de organisatoren van de feestelijkheden hebben daarop ingespeeld.

Jonge talenten uit de hele EU grepen hun camera's om voor het digitale multimediaplatform Europocket TV filmpjes van 50 seconden te schieten over hun favoriete Europese thema. Esten wedijverden in een "pocket film"-wedstrijd voor mini-filmpjes die zij met camera's en gsm's maakten. In Frankrijk maakten studententeams reportages van 3 minuten rond het thema "in het spoor van het Verdrag van Rome English (en) français (fr) " over Europese initiatieven, personaliteiten en verwezenlijkingen.

Virtuele en fysieke plaatsen werden met elkaar gecombineerd in het Spaanse project “Tijd voor de jeugd in Europa English (en) español (es) ”, waarbij jonge mensen de kans kregen met hun visie op Europa naar buiten te komen via workshops, theater, radioprogramma's, vergaderingen en debatten. Het evenement loopt tot eind 2007.

400 jongeren uit 14 EU-landen ontmoetten elkaar in Turijn en Rome om in het kader van het Phoenix-uitwisselingsproject samen aan de vieringen deel te nemen. Zij deden mee aan debatten, workshops en discussies met EU-deskundigen en leden van het Europees Parlement. In Nederland werden jongeren voor één dag parlementslid en namen deel aan een groot debat over de toekomst van Europa met leden van de Eerste Kamer. Jonge patiënten van het La Timone English (en) français (fr) -ziekenhuis in Marseille vierden de 50e verjaardag met quizzen en konden in het ziekenhuisrestaurant gerechten proeven uit verschillende delen van Europa. In Rome kwamen de kinderen massaal naar het kindermuseum English (en) italiano (it) voor een informatiedag over Europa.

Juridische mededeling | Over de EUROPA-website | Zoeken | Contact | Naar boven