Pravno obvestilo | O portalu EUROPA | Išči | Kontakt
Praznujemo Evropo! - 50. obletnica Rimske pogodbePreskočite vrstico z izbiro jezika (tipka za bližnjico=2) 01/02/2008
EUROPA > 50. obletnica > Novice in mediji > Članek

EU se pri 50 vrača v rojstni kraj

EU se pri 50 vrača v rojstni kraj

09/03/07

Prireditve v Rimu bodo združile astronavte, umetnost in razprave o prihodnosti Evrope.

25. marca 1957 so se zbrali voditelji šestih evropskih držav, da bi podpisali zgodovinski sporazum, ki je temelj moderne Evrope. Petdeset let pozneje bodo ljudje iz vse Evrope praznovali to obletnico v Rimu, rojstnem kraju Evropske unije.

Ključni dogodek bo vrh mladih, dvodnevna razprava, na kateri se bodo zbrali mladi iz vse Evrope. Na najbolj znanih mestnih prizoriščih se bodo dogajale konference, razprave in druge prireditve, ki bodo vključevale nevladne organizacije, lokalne oblasti ter politično in splošno javnost.

V palači Palazzo Senatorio, v kateri uraduje župan Rima, bo potekala konferenca „50 let Evrope: Evropa leta nič?“. Organ EU, ki zastopa regionalne interese, Odbor regij, bo imel posebno sejo v prestižnem Auditorium Conciliazione. V rezidenci italijanskega predsednika Quirinale pabo na ogled več evropskih mojstrovin, vključno z Rodinovim „Mislecem“ in Tizianovim „Portretom mladega moža“.

V mogoče najbolj izvirnem dogodku bodo študentje in raziskovalci prestižne univerze La Sapienza lahko razpravljali o vesoljskem programu EU s številnimi evropskimi astronavti, druge univerze pa bodo odprle svoja vrata javnosti na prireditvi „Enakonočje znanja“. Prireditev, ki bo trajala vso noč, bodo zaključili na edinstvenem stadionu Stadio dei Marmi z vrsto športnih tekmovanj, na katerih bodo sodelovali športniki z univerz po vsej Evropi.

Druge prireditve v marcu v EU

Druge prireditve v marcu po svetu

Pravno obvestilo | O portalu EUROPA | Išči | Kontakt | Na vrh