Oikeudellinen huomautus | Tietoa EUROPA-sivustosta | Haku | Yhteydenotot
Eläköön EU! Rooman sopimus 50 vuottaOhita kielivalikko (pikanäppäin=2) 01/02/2008
EUROPA > 50-vuotisjuhla > Uutiset ja tiedotusvälineet > Artikkeli

Elokuvassa nuorten tarina kietoutuu EU:n historiaan

Elokuvassa nuorten tarina kietoutuu EU:n historiaan

23/02/07

Useilla Belgian ja Ranskan ranskankielisillä TV-kanavilla esitetään tulevina viikkoina EU:n historiaan perustuva fiktioelokuva "Nous nous sommes tant haïs" (Mehän vihasimme toisiamme niin paljon).

Komission Ranskan edustusto antoi alusta lähtien moraalista tukea tälle Dominique Antoinen tuottamalle, Euroopan yleisradioliiton (EBU) osarahoittamalle ja komission Ranskan edustuston tukemalle elokuvalle, onhan se aiheeltaan mitä sopivin esitettäväksi suuren EU-juhlan alla. Edustusto päätti EU:n 50-vuotisjuhlan puitteissa tukea hanketta myös konkreettisesti myöntämällä sille rahoitustukea.

Elokuvassa nähtävät arkistokuvat ovat komission järjestämän kilpailun ansiosta nyt värillisiä. Kuvat antavat uskottavuutta tälle fiktiiviselle tarinalle, jossa käydään myös läpi unionin rakentamisen alkuvaiheita.

Tapahtumat sijoittuvat  aikavälille 9. toukokuuta 1950, jolloin Robert Schuman antoi julistuksensa, ja 10. elokuuta 1952, jolloin Jean Monnet nimitettiin Euroopan hiili- ja teräsyhteisön (EHTY) korkean viranomaisen johtoon. Samana päivänä ranskalainen Marie ja saksalainen Jürgen menivät naimisiin.

Elokuvassa sekoitetaan oikeassa suhteessa historiaa (Jean Monnet, Robert Schuman, Konrad Adenauer jne.) ja fiktiota (Marie, Jürgen ja heidän perheensä ja ystävänsä). Marien ja Jürgenin tarina kietoutuu EU:n historiaan. Heidän kauttaan voidaan peilata sitä, kuinka vaikeaa oli raivata esteet ja vastustus sovinnon tieltä.

Elokuva kertoo katsojille, miten EU syntyi, ja kuinka paljon Reinin vastakkaisilla rannoilla elävät naiset ja miehet joutuivat tekemään työtä uudenlaisen Euroopan, vapauden ja rauhan eteen.

EU syntyi 50 vuotta sitten. Elokuvan "Nous nous sommes tant haïs" kautta EU:n kansalaiset pääsevät tutustumaan omaan historiaansa.

Video: "Nous nous sommes tant haïs" (3'47")

M5/Europe Images International :
Lagardère Active – 1 Rond Point Victor Hugo - 92137 ISSY LES MOULINEAUX
Tél : 01 55 95 58 00

Oikeudellinen huomautus | Tietoa EUROPA-sivustosta | Haku | Yhteydenotot | Sivun alkuun