Aviz juridic | Despre site | Caută | Contact
Europa în sărbătoare - Cea de-a 50-a aniversare a Tratatului de la RomaSkip language selection bar (shortcut key=2)
EUROPA > A 50-a aniversare > Logo aniversar

Cum a fost ales logo-ul

Logo-ul selectat pentru a 50-a aniversare a fost desemnat câştigător în urma unui concurs lansat de UE în vederea creării unui logo aniversar cu prilejul sărbătoririi a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma.

Găsiţi, în cele ce urmează, informaţii despre:

 

Concursul

UE a lansat la 6 iulie 2006, cu motto-ul "La mulţi ani UE", un concurs pentru crearea unui logo aniversar, care să fie utilizat ca simbol oficial pentru a 50-a aniversare a Tratatului de la Roma.

Concursul a fost organizat de Comisie, Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor. 

Au fost invitaţi să participe la concurs studenţi la arte plastice, grafică, comunicare grafică, comunicare vizuală, grafică multimedia sau alte discipline conexe, din cele 27 de state membre, care au absolvit universităţi sau colegii în domeniu în 2006.  Aceştia au fost invitaţi să creeze un logo, precum şi, în măsura în care doreau acest lucru, un slogan legat de cooperarea europeană.Logo-ul trebuia să se refere la cea de-a 50-a aniversare a semnării Tratatului de la Roma şi să reflecte realizările UE – cum ar fi pacea şi prosperitatea – şi viitorul său, de exemplu cum ar arăta Uniunea Europeană pe care şi-o doresc pentru generaţiile următoare.

Concursul, încheiat la 30 septembrie 2006, a atras un număr neaşteptat de mare de participanţi (1 701), din toate statele membre.

Logo-urile câştigătoare au fost selectate în două etape.

Mai întâi, o comisie formată din 11 artişti plastici şi graficieni recunoscuţi pe plan internaţional au analizat toate propunerile şi au selectat cele mai bune 10 logo-uri din cele 1 701 de propuneri iniţiale.

Au fost apoi selectate cele mai bune trei logo-uri de către un juriu final din care au făcut parte dl Hans Brunmayr, Director general al Direcţiei Generale Presă, Comunicare şi Protocol din cadrul Consiliului, dna Jillian van Turnhout, Vicepreşedinte al diferitelor grupuri de interese din cadrul Comitetului Economic şi Social European, dna Claude Du Granrut, membră a Comitetului Regiunilor şi consilieră a regiunii Picardie din Franţa; juriul a fost coprezidat de Vicepreşedintele Comisiei Europene, dna Margot Wallström şi Vicepreşedintele Parlamentului European, dl Alejo Vidal-Quadras.

Deciziile juriului au fost anunţate în cadrul unei ceremonii de decernare a premiilor organizate la Bruxelles la 17 octombrie 2006, la care au fost invitaţi cei zece finalişti. 

Câştigătorul a fost Szymon Skrzypczak, un student la Academia de Arte Frumoase din Poznan (Polonia).Acesta a primit un premiu în valoare de 6 000 de euro, în timp ce Tore Rosbo din Danemarca şi Jenny Lundgren din Suedia, ale căror logo-uri s-au clasat pe locurile doi şi trei, au primit premii în valoare de 4 000 € şi, respectiv, 2 000 €. De asemenea, primii trei câştigători au primit câte un trofeu, iar fiecare dintre cei 10 finalişti a primit câte o diplomă.

Câştigătorii

Skrzypczak, Szymon (Polonia):“Tögethér” – locul 1

“Tögethér”

În conformitate cu Planul D (democraţie, dezbatere, dialog) al Comisiei, acest logo reprezintă, într-o formă grafică, vocea tuturor europenilor, în special a noilor generaţii.Aceşti europeni doresc pace, stabilitate şi prosperitate, fără ca pentru aceasta să renunţe la dreptul lor la individualitate şi diversitate.Cuvântul „împreună” evocă, într-o manieră simplă şi directă, ceea ce a reprezentat de la început ideea de Europa:nu numai aspectele politice, financiare sau frontierele geografice, ci, mai întâi de toate, cooperarea şi solidaritatea.

Diferitele litere, cu fonturi distincte, exprimă diversitatea istorică şi culturală a Europei şi au sens numai „împreună”, în interiorul cuvântului.Faptul că logo-ul se inspiră din etichetele de modă degajă o ironie cum nu se poate mai potrivită pentru un eveniment unic, remarcabil, cum este sărbătorirea celei de-a 50-a aniversări.Rândul subiacent „DIN 1957” este un element esenţial al acestei ironii şi, ceea ce este cel mai important, reprezintă principala legătură cu Tratatul de la Roma.

Szymon Skrzypczak s-a născut la 3 octombrie 1983 şi este student la Academia de Arte Frumoase din Poznan,unde se specializează în creaţie grafică şi ilustraţie.În afara studiilor, tânărul de 23 de ani e interesat de desen, sculptură, design, muzică şi sport. 

Rosbo, Tore (Danemarca): “Crossing Cultures” - locul 2

“Crossing Cultures”

Această a doua propunere de logo are la bază două concepte principale:o utilizare simplă a acronimului "EU 50", care este în sine o manieră extrem de concisă de a exprima ideea de aniversare;o abordare care ţine de tradiţia filatelică şi, în general, de orice formă de creaţie grafică funcţională. Însă autorul a adăugat acestui concept relativ "brut" acele benzi colorate care se intersectează, obţinute prin suprapunerea celor două grupuri de litere şi cifre.    Rezultatul final este o compoziţie echilibrată şi elegantă, în care benzile de culori corespunzătoare acronimului evocă ideea unei Europe percepute ca o confluenţă a diferitelor interese şi culturi.

Lundgren, Jenny (Suedia): “Community of languages” - locul 3

“Community of languages”

Al treilea proiect de logo reprezintă, la rândul său, o sinteză în formă grafică a acestui ideal al Europei ca instituţie pentru care fiecare individ este important.Un element important al acestui caleidoscop de identităţi culturale şi istorice este reprezentat de diferitele limbi.Pe fondul gri neutru al literelor care alcătuiesc cuvintele "EUROPEAN UNION", autorul a suprapus un ansamblu de semne diacritice colorate, scrise de mână, reprezentând coexistenţa diferitelor culturi în cadrul Uniunii Europene. În acest fel, semnele diacritice îşi pierd funcţia iniţială, devenind un element multicolor al compoziţiei grafice şi, astfel, componenta simbolică a logo-ului.  

Fotografii şi înregistrări video de la ceremonie

Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc la Bruxelles, în data de 17 octombrie 2006. Premiile au fost înmânate de vicepreşedintele Comisiei Europene, doamna Margot Wallström şi de vicepreşedintele Parlamentului European, domnul Alejo Vidal-Quadras, copreşedinţii juriului final.La ceremonie au fost prezenţi cei zece finalişti selectaţi iniţial, precum şi ziarişti din întreaga Europă şi reprezentanţi ai instituţiilor UE.

Imagini de la ceremonie

Înregistrarea video a ceremoniei (versiune integrală) 37'14"

Înregistrarea video a ceremoniei (extrase) 02'36"

Aviz juridic | Despre site | Caută | Contact | Sus